Kobling/-tilbehør

Koblingen i din bil er en essentiel og nødvendig del for at din bil kan køre.

Kort sagt, bruges koblingen når man skifter gear, for at udkoble motoren og gearkassen i et ganske kort øjeblik, for derfor at genoptage forbindelse igen. Derudover beskytter koblingen også transmissionen for at blive overbelastet og er desuden med til at dæmpe vibrationer fra motoren.

STYRELEJE, KOBLING

S 6305 2LSC4

Koblingssæt LuK RepSet Pro

2001000001

Koblingssæt LuK SAC

2001081928

Centraludrykker, kobling

2001082395

Hovedcylinder, kobling

2001082802

Koblingssæt 3 in 1 kit

131953

Koblingssæt 3 in 1 kit

1347121

KOBLINGSSÆT

2001033141

Koblingssæt 3 in 1 kit

1347117

Koblingssæt 4 in 1 kit (3 in 1 kit + Rigid Flywheel)

1347135

Koblingssæt 3 in 1 kit

135216

Koblingssæt 3 in 1 kit

131944

Ups!

Beklager. Nogle varer er ikke tilgængelige i det ønskede antal.

OK

Symptomer på slidt kobling

Det kan være svært at sige præcis hvornår koblingen i en bil bør udskiftes, men der findes en række symptomer du bør holde øje med, og som kan være tegn på, at din kobling er slidt og bør skiftes.

Det første og mest tydelige tegn på, at din kobling er nedslidt, er, at det er svært at træde koblingen i bund og svært at skifte gear. Hvis du oplever det, bør du få din kobling skiftet snarest.

Det kan også være, at du oplever at din bil accelererer langsommere end normalt, eller har svært ved at køre over bakker. Dette kan ligeledes være symptomer på at koblingen er slidt, og bør derfor altid undersøges nærmere.

Hører du mislyde når du bruger koblingen bør du ligeledes være opmærksom. Det kan fx være ved gearskifte, at der opstår en lyd af to tandhjul som kører mod hinanden. Det kan også være, at koblingen laver små ryk, når den enten trædes i bund eller slippes. Oplever du et af disse symptomer bør du få din kobling undersøgt.

Endelig kan et muligt symptom på en slidt kobling være, at du har svært ved at finde koblingspunktet og at bilen derfor ryger ud af gear.

Oplever du en eller flere af overstående symptomer, bør du straks få din kobling undersøgt.

Hvad er en kobling?

En kobling er en bestanddel i et køretøj, fx en bil, som overfører energi mellem motor og gearkasse.


Hvad er tegnet på en slidt kobling?

Der kan være flere symptomer på en slidt kobling, fx mislyde eller at koblingen er svær at træde i bund.


Hvordan forlænger man levetiden på koblingen?

Sæt bilen i frigear når du holder stille, brug håndbremsen når du parkerer og undgå at bruge koblingen som speeder.

Sådan passer du på din kobling

Koblingen bruges hver gang du bruger din bil, og er konstant udsat for friktion. Det kan derfor ikke undgås, at din kobling bliver slidt, og på et tidspunkt vil skulle udskiftes.

Dog kan du selv være med til at forlænge levetiden på din kobling, hvis du passer godt på den. Din måde at køre på, har styr betydning for, i hvor høj grad den nedslides.
Det første råd, og en fejl som mange mennesker laver, er, at man skal undgå at køre på koblingen. At bruge koblingen frem for gaspedalen til at komme frem, giver øget slitage på koblingen.

En anden fejl, som mange også laver, er, at lade bilen stå i 1. gear, når de parkerer. Brug i stedet håndbremsen og undgå derved at slide unødigt på koblingen.

Husk også, at sætte din bil i frigear, når du holder stille, fx når du holder for rødt lys. Ved at holde bilen i 1. gear, slider du unødigt på koblingen.

Endelig bør du skifte gear både hurtigt og med omtanke. Det vil sige, at du skifter gear, når du vil skifte gear. Lad være med at tøve, og gør det i stedet hurtigt. Det er sundest for din kobling. Dog bør du ikke skifte gear mere end nødvendigt. Du kan faktisk med fordel skifte direkte fra 1. til 3. gear eller fra 3. til 5. gear når du accelererer stille og roligt.

Udskiftning af kobling

Er din kobling slidt og skal udskiftes, kan det godt betale sig at gøre det selv. Udskiftning af en kobling er nemlig relativt simpelt, og reservedelene er forholdsvis billige. Til gengæld skal du være forberedt på, at det godt kan være en lidt tidskrævende proces.

Billig kobling

Hos Refako har vi et stort udvalg af billige koblinger, til stort set alle bilmærker- og modeller. For at finde den rette kobling til lige netop din bil, skal du blot indtaste dit nummerpladenummer i søgefeltet. Herefter vil du få vist alle de reservedele, som passer til din bil.